Вакцинація — робити щеплення чи краще від них відмовитися?

вакцинация
Гаценко Антон, фармацевт
24 августа 2023
вакцинация

Одним із актуальних питань сучасності є необхідність робити щеплення. Незважаючи на явні переваги, які дає вакцинація, багато батьків проти, і не дають згоди на щеплення дітям. Чи правильно вони роблять, і які небезпеки таїть у собі таке рішення, читайте в сьогоднішній статті в нашому блозі.

 

 

 

 

 

Вакцинація: що це таке, короткий екскурс в історію

Вакцинація - введення ослаблених або вбитих збудників інфекційних захворювань в організм з метою вироблення природного імунітету. Це єдиний шлях запобігти масовій захворюваності на інфекційні хвороби в глобальних масштабах.

Цікава історія вакцинації

До появи вакцин середньовічну Європу постійно трясли найсильніші пандемії чуми, віспи та інших висококонтагіозних захворювань. Від них вмирали мільйони людей, страждала економіка, розвалювалися держави. "Чорна смерть" сіяла паніку, і здавалося, що порятунку немає.

Так було доти, поки в 1796 не був проведений перший успішний досвід з прищеплення людині вірусу коров'ячої віспи, який зробив його несприйнятливим до смертоносної людської віспи. Ось основні віхи в історії вакцинації:

1796

Дослідження англійського лікаря Е. Дженнера повністю підтвердили успіх нового методу профілактики людської віспи. І це стало справжнім проривом у медицині.

1880

Луї Пастер розробив першу вакцину від холери Сталося це випадково. Проводячи досліди із зараження курок холерою, він випадково запровадив їм культуру тижневої давності.

"Несвіжі" мікроби не вбили птахів. Після нетривалої хвороби вони, на подив Пастера, одужали. Але ще вражаючим був той факт, що після зараження свіжою культурою пернаті теж не загинули. Це змусило вченого замислитись, і його робота потекла в зовсім нове русло.

1881

Луї Пастером була розроблена вакцина від найстрашнішого захворювання - сибірки. Патогенність мікроба настільки висока, що зараження інгаляційною та шлунково-кишковою формами призводить до летальності у 85-90% випадків.

Але ще більше лякає висока стійкість палички сибірки в природі. Перетворюючись на суперечку, вона зберігається у навколишньому середовищі десятки років.

Не гине від прямого сонячного світла (потрібно від 10 до 15 днів), при дезінфекції в сухожаровій шафі при температурі 140 градусів гине лише через 2,5-3 години.

Враховуючи таку стійкість і величезну летальність, зрозуміло, що винахід Пастера справив ефект бомби, що розірвалася. Тим більше, що свій успішний досвід він продемонстрував публічно — заразив кілька десятків тварин сибіркою. При цьому половині наперед було введено вакцину. Вже за добу живими залишилися лише ці тварини. Усі невакциновані загинули.

1885

Створення Луї Пастер вакцини від сказу. До цього всі укушені шаленими тваринами люди приречені на повільну і страшну смерть.

Протягом 7-10 днів у них поступово відмовляли всі внутрішні органи, і людина вмирала у страшних муках. Завдяки відкриттю вакцини стало можливим повне одужання.

Зазначимо, що тоді вакцинація викликала неоднозначну реакцію серед людей. Багато противників влаштовували демонстрації біля лабораторії Пастера. І вчений побоювався проводити експеримент із вакцинацією від сказу на людях. Допоміг випадок…

До Пастера звернулася невтішна мати покусаного твариною 9-річного хлопчика. Вакцинація була його єдиною надією. Проведений прилюдно досвід був цілком успішним, і Луї Пастер відразу став світовим світилом. На лікування до нього потяглися люди з усіх куточків світу.

 

 

 

З того часу минуло понад 135 років. За цей час з'явилося понад сотню різних вакцин. Періодичність їх появи ви можете простежити за фото. І за кожною вакциною стоять мільйони врятованих життів.

вакцинація

 

 

 

Навіщо вакцини у 21 столітті

Сучасна людина, надійно захищена після введення в 20 столітті обов'язкової вакцинації, забула про смертельну недугу, яка забирала кожну 2-у дитину в сім'ї — кашлюку, дифтерію, поліомієліт, віспу, кору, епідемічний паротит.

Адже ці хвороби вирували ще недавно — у 60-70 роках минулого століття. Вони нівечили, вбивали, були основною причиною дитячої смертності, незважаючи на статус, багатство та інші відмінності. Від них не було порятунку, вони розлучали сім'ї, і лише вакцинація стала на захист людства від багатьох патогенних бактерій, вірусів, найпростіших.

Вищевикладене доводить явну ефективність вакцинації. І зовсім неясно, які знання беруть за основу багато батьків, відкидаючи сьогодні цей ефективний спосіб профілактики, ставлячи під загрозу дитячі та свої життя.

Чому вони беруть на віру слова, сказані різними “гуру” медицини та лайфстайлу, ігноруючи понад сто років успішного застосування вакцин. Але найстрашніше, не вакцинуючи своїх дітей, вони ставлять під загрозу життю інших…

Переваги вакцинації

Щеплення приносять набагато більше користі, ніж шкоди:

  1. Вони допомагають захиститися від такої серйозної патології, як правець, сказ, поліомієліт.

  2. Навіть якщо щеплена дитина захворіє, хвороба протікатиме у полегшеній формі.

  3. Вакцини мають меншу токсичність, ніж антибіотики, якими доведеться лікувати захворювання.

  4. Щеплення дозволяють протистояти пандеміям та епідеміям безлічі інфекційних захворювань.

  5. Ризик ускладнень від вакцинації набагато менше, ніж хвороб, що викликаються інфекціями.

  6. Для дітей, що часто хворіють, з ослабленим імунітетом вакцинація є єдиним захистом від проблем при зустрічі зі збудниками більшості інфекційних захворювань.

Що робити, якщо ви боїтеся робити щеплення дітям

Народження дитини накладає батьків велику відповідальність. Дитина — не їхня власність чи доповнення, а неповнолітня зі своїми правами. І одне з основних прав – на життя та здоров'я. Це завжди варто враховувати, вирішуючи, робити щеплення чи ні.

Ваше рішення – не ваша прерогатива. Пам'ятайте, ви визначаєте життя іншої людини. І відмова від щеплень може стати фатальною. Щоб було легше прийняти правильне рішення, розставте всі крапки над “і” — просто дайте відповідь на кілька простих питань:

  • Чи є смертельно небезпечною хвороба, яка щепиться від якої вам пропонує педіатр? Який ризик зараження у дитини, яка відвідує дошкільний заклад чи школу? Наскільки серйозним є ризик ускладнень від щеплення — не надуманий, а реальний?

  • Чи здоровий ваш малюк в даний час? Здоровий організм подолає навантаження на імунну систему, викликану введенням вакцини.

  • Чи довіряєте ви препарату, виданому поліклінікою? У разі недовіри до виробника препарату або умов зберігання, ви можете закупити препарат для вакцинації самостійно. Докладніше про вакцини ви можете дізнатися на нашому сайті.

  • Чи не спричинить ваша відмова від щеплень у майбутньому проблеми з відвідуванням дитячих дошкільних та шкільних закладів, поїздками до інших країн тощо.

Чесна відповідь на ці питання полегшує вибір батька. Але найголовніше, що сучасна вакцинація дітей проводиться препаратами, які містять мінімум небезпечних компонентів. І, більше, вони спрямовані потреби різних категорій дитячого населення.

Крім обов'язкових щеплень, визначених нормами ВООЗ, також є додаткові. Наприклад, вакцина від пневмокока, яка захищає від респіраторних хвороб, дозволяючи переносити бронхіти та пневмонії з меншою тяжкістю та кількістю ускладнень.

Як убезпечити себе і дитину: купуємо вакцини в Цитрус-фарм

У нашій мережі аптек представлені обов'язкові щеплення, так і вакцини від ширшого кола інфекцій. Якщо ви не довіряєте препаратам, що надаються дитячою поліклінікою, або їх просто немає в зручний для вас період часу, ви можете завжди придбати якісні та надійні вакцини в одній з наших аптек:

  • Церварікс - суспензія для ін'єкцій (шприц 0,5 мл/1 доза). Призначена для профілактики раку матки та інших захворювань, що викликаються вірусом папіломи людини.

  • Ротарикс - суспензія (1,5 мл/1 доза з аплікатором). Сприяє профілактиці ротавірусної інфекції. Це захворювання вкрай тяжко переноситься дітьми грудного віку і є загрозливим для їхнього життя та здоров'я. Своєчасна вакцинація дозволяє запобігти хворобі та знизити тяжкість захворювання при інфікуванні.

  • Бустрикс - суспензія для ін'єкцій (шприц 0,5 мл/1 доза). Вакцина для алергіків зі зниженим вмістом інфекційних агентів проти кашлюку, дифтерії та правця. Легше переноситься.

  • Бустрикс Поліо - суспензія для ін'єкцій (шприц 0,5 мл/1 доза). Як і попередня вакцина, Поліо сприяє профілактиці кашлюку, дифтерії, правця, але також містить протиполіомієлітний компонент.

  • Гексаксим суспензія ін'єкцій (шприц 0,5 мл/1 доза). Ця комбінована вакцина захищає від дифтерії, кашлюку, поліомієліту, правця, гепатиту B, а також гемофільної інфекції.

  • Синфлорикс – суспензія для ін'єкцій (шприц 0,5 мл/1 штука). Захищає від пневмококової інфекції. Підходить для дітей, що часто хворіють.

  • Інфанрікс Іпв Хіб суспензія для ін'єкцій (шприц 0,5 мл/1 доза). Вакцина призначена для профілактики дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та гемофільної інфекції.

  • Інфанрікс Гекса суспензія для ін'єкцій (шприц 0,5 мл 1 доза). Вакцина від дифтерії, правця, кашлюку, гемофільної інфекції, гепатиту B та поліомієліту.

Безумовно, вибір вакцини необхідно робити за рекомендацією лікаря. Також необхідно пам'ятати, що вакцина потребує особливих умов зберігання, продажу та доставки на місце проведення вакцинації. Багато хто з них зберігається при низьких температурах.

Подробиці про те, як купити та зберігати вакцину, ви завжди можете отримати на нашому сайті або в одній з аптек мережі Цитрус-фарм. Звертайтесь, завжди раді допомогти!