Догляд за проблемною шкірою обличчя влітку: основні правила гігієни та вибір косметики

Морокова Наталія, фармацевт
20 июля 2023
Уход за проблемной кожей лица летом: основные правила гигиены и выбор косметики

Проблемна шкіра – це загальне визначення для будь-якої шкіри з косметичними дефектами. Це може бути надмірно жирна або надмірно суха шкіра, дуже чутлива, схильна до запалень, лущення та пігментації. Судинні дефекти, алергічні реакції та інші косметичні недоліки також належать до проблемної шкіри.

 

Ми розглянемо один із найбільш складних типів шкіри, з яким доводиться мати справу - це жирна проблемна шкіра, схильна до вугрів та прищів.

Основні проблеми такої шкіри – чорні крапки, жирний блиск, прищі, акне та розширені пори.

Цей тип шкіри зазвичай не тільки ускладнює вибір косметичних засобів, але й по-різному реагує на них за сезонних змін. Тому догляд за проблемною шкірою у спеку дещо відрізняється від звичайного.

Чому проблемна шкіра потребує особливого догляду саме влітку, як доглядати і чому найкращий вибір – це лікувальна косметика?

Лікувальну косметику ще називають космецевтика або аптечна косметика.

Перша скарга при проблемній шкірі – це надмірна жирність. І що вище температура повітря, то більше жирніє шкіра обличчя. Сонце та спека завжди негативно позначаються на здоров'ї та зовнішньому вигляді шкіри. Отже, саме влітку необхідно приділяти особливо ретельну увагу схильній до жирності та прищів шкірі.

Плануючи купити засоби для догляду за проблемною шкірою в спеку року, потрібно розмежовувати два поняття - косметики та космецевтики. Кошти першої категорії мають недоведену ефективність і продаються скрізь, де тільки можна, - на ринку, у міні- та супермаркетах. Купити лікувальну косметику можна лише у деяких офіційних дистриб'юторів та в аптеках.

На відміну від звичайної косметики, лікувальна косметика випускається фармацевтичними компаніями з використанням більш дорогих технологій та їх ефективність доведена дослідженнями.

Аптечна косметика справді рятує проблемну шкіру та лікує шкірні захворювання, тож у багатьох випадках її з лікувальною метою призначають лікарі. Тому радимо звернути особливу увагу на косметику для лікування проблемної шкіри.

Лабораторії Bioderma, La Roche-Posay, Avene, Vichy, Filorga, Noreva, що всесвітньо зарекомендували себе, розробляють кращі засоби по догляду за проблемною шкірою, схильною до акне і висипань.

Вибираючи аптечний догляд за проблемною шкірою, переконайтеся, що Ви обрали правильні продукти, і, при необхідності, проконсультуйтеся з дерматологом.

Розглянемо основні етапи та принципи літнього догляду за допомогою лікувальної косметики:

  • Очищення.
  • Тонізування та відновлення гідроліпідного шару.
  • Зволоження
  • Захист від ультрафіолету.

Етап 1-й

Очищення .

Правильне очищення жирної шкіри обличчя – це основа літнього догляду. Вона потрібна щоранку і щовечора перед сном, як чистка зубів.

Для зняття макіяжу перед очищенням підійдуть емульсії та міцелярна вода для жирної проблемної шкіри або некомедогенна очищувальна олія.

У спекотну літню погоду після зняття макіяжу найкраще для проблемної шкіри підійде безлужний гель для вмивання, який не містить мила. Кисле PH-середовище створює дискомфортні умови для розмноження бактерій. На упаковці завжди буде зазначено, що це засіб для жирної чи проблемної шкіри.

Уникайте дешевих аналогів. Зазвичай вони мають велику концентрацію текстуроутворювачів і консервантів — піни буде багато і на перший погляд шкіра буде ідеально очищена, а обличчя стане сухішим, але потім як захисна реакція шкіра почне виробляти ще більше шкірного сала. А цього нам якраз і треба уникати. Тому краще віддати перевагу аптечній косметиці. Якісні засоби добре очищають, звужують пори, при цьому не залишають почуття стягнутості. А при регулярному використанні помітно зменшують зайве вироблення шкірного сала. Також підійде пінка для очищення проблемної шкіри або крему, але найкраще працюють гелі. З їх допомогою видаляється зайвий жир та бруд, а гідроліпідний шар залишається непошкодженим.

Уникайте вмивання гарячою водою.

1-2 рази на тиждень рекомендується використовувати маски , що очищають , для проблемної шкіри. Вони додатково допоможуть підтримати чистоту пір і знизить ризик запалення.

Етап 2-й

Тонізування .

Дуже важливо використовувати для цієї мети саме безспиртовий тонік для жирної та проблемної шкіри або лосьйон: він необхідний для відновлення кислотно-лужного балансу шкіри, що порушується під впливом водопровідної води та інших несприятливих факторів. Також якісний тонік для проблемної шкіри остаточно та глибоко очищає пори, освіжає та покращує проникнення активних речовин з наступного засобу для догляду за шкірою.

Етап 3-й

Зволоження та нічний догляд .

Для загального здоров'я шкіри конче необхідно зволоження. Для цього необхідно вживати достатню кількість води та наносити хороший зволожуючий крем та зволожуючі сироватки. Це дуже важливі дії, які слід пам'ятати незалежно від типу вашої шкіри. Щоб запобігти появі прищів, переконайтеся, що ви п'єте не менше 10–12 склянок води.

Багато хто впевнений, що при жирній проблемній шкірі можна не користуватися кремами. Це велика помилка. Так, у спеку не дуже приємно нанесення жирного крему. Тому використовуємо зволожуючий крем лише на водній основі, призначений саме для жирної та проблемної шкіри. Це означає, що в ньому має бути більше води, а не олії. Більшість якісних зволожуючих кремів для такого типу шкіри мають ефект, що матує, що зводить дискомфорт у спеку до мінімуму.

Додатково, один раз на 2-3 дні може бути використана зволожуюча сироватка або бустер, які наситить шкіру вологою та допоможуть її утриманню. Однак потрібно уважно дивитися інструкції до засобу, є монопрепаратом, або його потрібно наносити під крем.

Нічний догляд за проблемною шкірою влітку , крім зволожуючого засобу, може включати себорегулюючі засоби з кислотами, які м'яко впливаючи на шкіру, регулюють виділення шкірного жиру, допомагають позбутися запалень і вирівняти поверхню шкіри. Оскільки засоби з кислотами мають виражений ефект пілінгу, вдень обов'язково наносити сонцезахисний засіб із фактором захисту SPF30 та вище.

Важливо. Влітку не можна використовувати фізичний пілінг (скраб). Їм травмується епідерміс, і у спеку року особливо провокує пігментні плями від впливу підвищеного рівня ультрафіолету.

Етап 4-й

Захист шкіри обличчя від сонця та ультрафіолету .

Крім фотостаріння (тип старіння шкіри, що викликається впливом надлишкового ультрафіолету), дуже важливо знати, як сонце сприяє появі прищів. Прищі та акне утворюються, коли сальні залози активно виділяють шкірний жир, що швидко накопичується в порах. У той же час сонце висушує поверхню епідермісу, роблячи його товщим, ускладнюючи шкірне дихання та вивільнення шкірного сала. Це призводить до закупорювання пір, утворення сальних пробок та подальших запалень.

Незалежно від того, наскільки жирна ваша шкіра, влітку обов'язково наносьте сонцезахисний засіб. Якщо ви приймаєте ліки для боротьби з акне, переконайтеся, що ви вибрали сонцезахисний крем з SPF не менше 50, оскільки багато лікарських препаратів мають фотосенсибілізуючі властивості, роблячи шкіру надчутливою до ультрафіолету.

Потрібно врахувати, що SPF15 - SPF20 більше підходять для холодної пори року, а влітку потрібно вибирати захист мінімум із SPF30 залежно від типу шкіри:

смаглявим (при третьому та четвертому типі) - від SPF30;

світленьким (при першому та другому типі) - від SPF50.

Плануючи купити засоби для догляду за проблемною шкірою влітку, варто звернути увагу саме на лікувальну косметику, яку випускають фармацевтичні компанії. Роблячи вибір на її користь, можна не сумніватися у надійному захисті, оскільки ефективність космецевтики підтверджена численними дослідженнями.

На відміну від звичайних косметичних брендів, навіть найдорожчих, аптечна косметика є симбіозом високих технологій і сучасних досягнень медицини і має дуже високу ефективність для шкіри з особливими потребами, у тому числі для проблемної шкіри.

Такі засоби є результатом багаторічних клінічних досліджень та рекомендуються медичними установами у всьому світі.

Наприклад, сонцезахисні засоби Bioderma і La Roche Posay захищають не тільки поверхню шкіри завдяки потужній суміші UVB і UVA фільтрів, а й глибокі шари шкіри, завдяки запатентованим комплексам клітинного біозахисту та потужним антиоксидантам, що входять до складу сонцезахисних засобів.

До того ж, такі засоби набагато приємніші та простіші у використанні. Вони характеризуються легкою текстурою, як і сироватки. Їх можна наносити під макіяж або використовувати як самостійний засіб. Вони значно полегшують догляд за жирною проблемною шкірою влітку.

Що можна додати до основних порад?

Уникайте використання занадто великої кількості засобів для догляду за шкірою.

Щоб уберегти нашу шкіру від прищів, ми часто наносимо дуже багато масок, скрабів та кремів для обличчя. Але замість позитивного результату отримуємо ще більше висипів. Забезпечте своїй шкірі необхідний догляд, на який вона заслуговує, але не перестарайтеся.

Уникайте нанесення важкого макіяжу.

Бажаючи приховати прищі та плями, часто наноситься занадто багато макіяжу, що може ще більше посилити проблему. Тому рекомендується використовувати легкий макіяж. Використовуйте безмасляні та некомедогенні продукти. Уникайте нанесення товстих шарів тонального крему та іншої косметики. Головне - зробити його простим та легким.

Не піддавайтеся спокусі.

Як би відчайдушно ви не хотіли позбутися прища, не робіть цього. Видавлювання прищика призведе до запалення, і мікроби поступово поширяться на здорову шкіру. Крім того, це також збільшує ризик утворення рубців. Тому краще довіртеся досвідченому лікарю-косметологу.

Отже, суть у тому, що, якщо ваша шкіра схильна до появи прищів, будьте обережні та виявите терпіння. Тримайте подалі від дратівливих продуктів та розробіть регулярний режим догляду за шкірою. Тепер, коли ви добре обізнані про всі необхідні поради, які потрібно слідувати влітку, сміливо застосовуйте їх, щоб попрощатися з прищами.