Гіпертонія, що робити?

Іволга Оксана, фармацевт
31 июля 2023
Гіпертонія, що робити?

Гіпертонія – дуже поширене захворювання За статистичними даними МОЗ України гіпертонічна хвороба вражає 30% людей, які живуть у містах та 36% мешканців сільської місцевості. Загалом у нашій країні у 2020 році на обліку в закладах охорони здоров'я перебувало 11,8 млн хворих на артеріальну гіпертонію. Що таке гіпертонія та як вона проявляється? Що може спричинити підвищений артеріальний тиск? Як запобігти гіпертонії? Розглянемо далі. Багато перевірених, добре переносимих, безпечних і ефективних препаратів можуть знизити кров'яний тиск. Проте ефективність лікування гіпертонії в усьому світі залишається низькою, Україна не є винятком. Отже, артеріальна гіпертензія є одним з основних елементів ризику серцево-судинних захворювань: ішемічної хвороби серця, інсульту, серцевої недостатності,

Гіпертонія – що це?

Гіпертонія – це високий кров'яний тиск у судинній системі. Ми говоримо про артеріальну гіпертензію, коли систолічний артеріальний тиск, виміряний у кабінеті лікаря, становить ≥140 мм рт. ст. І/або діастолічний тиск ≥90 мм рт. ст. Так званий оптимальний тиск має бути систолічним <120 і діастолічним <80 мм рт. Залежно від мірок розрізняють:

  • висока нормальна 130–140 / 85–90 мм рт. ст.,
  • артеріальна гіпертензія 1 ступеня 140-160/90-100 мм рт.
  • артеріальна гіпертензія 2 ступеня 160-180/100-110 мм рт.
  • Гіпертонія 3 ступені вище 180/110 мм рт.
  • Гіпертонія поряд з діабетом є основним фактором ризику серцево-судинних захворювань.

Види гіпертонії

Більшість випадків гіпертонії – це есенціальна гіпертонія , також відома як есенціальна гіпертензія. На сьогоднішній день нам не відомі причини виникнення цього виду гіпертонії. Передбачається, що це може бути викликано такими факторами, як: генетичні фактори, менопауза, фактори навколишнього середовища, такі як неправильне харчування, тривалий стрес, надмірна вага або ожиріння, надмірна розумова напруга, використання стимуляторів, прийом протизаплідних таблеток та таблеток, що містять стероїди. 

Інші пацієнти страждають на вторинну гіпертензію (інакше симптоматичну) , пов'язану із запальними захворюваннями та станами, при яких вона виникає як симптом. До захворювань, що викликають вторинну гіпертензію, належать: захворювання нирок, гідронефроз, дисплазія ниркових артерій, захворювання надниркових залоз та щитовидної залози, пухлини та травми головного мозку, серцево-судинні захворювання. Сюди також входить гіпертонія, викликана вагітністю, апное уві сні, важким стресом, вживанням стимуляторів чи гормональних препаратів. На відміну від есенціальної гіпертонії, тут усунення причин дає шанс усунути гіпертонію.

Гіпертонія може бути стійкою . Про це говорять, коли заплановані ефекти лікування не досягаються, незважаючи на використання кількох препаратів. Пацієнт найчастіше не дотримується рекомендацій щодо прийому ліків, харчування (наприклад, зловживання сіллю), вживає препарати, що знижують вплив ліків на гіпертонію (наприклад, знеболювальні) або стимулятори (наприклад, багато міцної кави чи алкоголю).

Злоякісна гіпертензія – найнебезпечніша форма артеріальної гіпертензії. Це коли діастолічний артеріальний тиск перевищує 120-140 мм рт. Супроводжується змінами судин, нирковою та серцевою недостатністю, головними болями та запамороченнями, задишкою, болями у грудях, висока ймовірність інсульту. Злоякісну гіпертензію слід лікувати у лікарні, тому що, якщо її не лікувати, вона може призвести до смерті.

Гіпертонія – причини

Причини високого тиску часто невловимі. Це можуть бути як генетичні фактори, так і фактори довкілля (неправильне харчування, стрес, напруга, протизаплідні пігулки, стероїди, стимулятори, ожиріння), клімакс.

Це можуть бути запальні захворювання нирок, гідронефроз, дисплазія ниркових артерій, захворювання надниркових залоз та щитовидної залози, пухлини та травми головного мозку, серцево-судинні захворювання, стеноз аорти, вагітність, апное уві сні.

Гіпертонія та стрес

Стрес – це природна реакція організму на дисбаланс. Це пов'язано, зокрема, із надмірною секрецією гормонів стресу, таких як адреналін або кортизол. Вони викликають почастішання пульсу, звуження кровоносних судин та, як наслідок, підвищення тиску. Стрес може бути викликаний певним фактором стресу, наприклад хворобою, шумом, заторами, вагітністю, смертю близької людини. Кожна людина має унікальну чутливість і стійкість до стресу. Для деяких стрес перетворюється на хронічну напругу, бере їх під контроль, а потім може мати великий вплив на розвиток гіпертонії. Щоб цього не сталося, вам слід подбати про систематичні фізичні вправи, сон, збалансоване харчування, правильну вагу.

Симптоми гіпертонії

Гіпертонія, на жаль, часто не дає якихось помітних симптомів. З цієї причини ми часто називаємо його «тихим убивцею». Якщо симптоми присутні, це можуть бути головні болі і запаморочення, шум у вухах, носові кровотечі, втома, прискорене серцебиття, рідше задишка, порушення сну і надмірна дратівливість.

Діагностика гіпертонії

Важливою частиною діагностики артеріальної гіпертензії та її ускладнень є збирання анамнезу та фізичне обстеження.

Важливо визначити, чим страждає пацієнт, які ліки приймаються, який сімейний анамнез, який його спосіб життя, дієта, чи активно він займається фізичними вправами, які у нього пристрасті, чи він спить. ну, ким працює, можливо переносив будь-які операції, і які симптоми.

При обстеженні важливими є оцінка ІМТ (індекс маси тіла) — величина, що дозволяє оцінити ступінь відповідності маси людини та її зростання і тим самим побічно судити про те, чи є маса недостатньою, нормальною чи надмірною. ІМТ є важливим при визначенні показань для лікування. ( Наприклад, маса людини = 74 кг, зріст = 172 см. Отже, індекс маси тіла в цьому випадку дорівнює: ІМТ = 74 : (1,722) ≈ 25,01 кг/м²), неврологічне обстеження та оцінка когнітивних функцій, обстеження очного дна на предмет гіпертонічної ретинопатії, пальпація та аускультація серця та сонних артерій, пальпація периферичних артерій та порівняння значень тиску на обох руках (хоча б один раз). , аускультація серця та ниркових артерій на предмет шумів, що вказують на коарктацію аорти або реноваскулярну гіпертензію, порівняння променевих та стегнових артерій,

Потрібно регулярно проводити додаткові дослідження: рівень глюкози та сечової кислоти, ліпідний профіль, іонограму (Na+, K+, Cl-), креатинін, рСКФ (швидкість клубочкової фільтрації), печінкові проби [a1] (АЛТ, АСТ, ЛФ, ГГТ, загальний білок , загальний, прямий та непрямий білірубін), загальний аналіз сечі, ЕКГ спокою, дослідження очного дна, ECHO (УЗД серця), ультразвукове доплерографічне дослідження судин шиї, УЗД. Доплерографія порожнини черевної порожнини з нирковим допплером, кісточково-плечовий індекс (низьке значення, тобто <0,9, вказує на захворювання артерій нижніх кінцівок і є індикатором прогресуючого атеросклерозу).

Однак діагноз ґрунтується, перш за все, на вимірі артеріального тиску в кабінеті лікаря та за його межами. У приміщенні пацієнт має зручно сісти протягом 5 хвилин перед початком виміру. Слід провести три виміри з інтервалом приблизно 2 хвилини. Стандартна манжета (шириною 12-13 см) використовується для вимірювання у більшості пацієнтів, але для різних рук мають бути доступні манжети більшого та меншого розміру. Манжета міститься на рівні серця, пацієнт сидить із опорою на спину та опору для руки. При першому відвідинах слід виміряти тиск на обидві руки, щоб визначити різницю потенціалів між ними. Також слід виміряти частоту серцевих скорочень та пальпувати периферичний пульс. 24-годинний вимір артеріального тиску методом Холтера дозволяє обчислити середнє значення вимірів за 24-годинний період.

Лікування гіпертонії – як знизити артеріальний тиск?

Як лікується гіпертонія? Усім пацієнтам рекомендується зниження артеріального тиску до 140/90 мм рт. ст. Більшість пацієнтів <65 років. З 18 років рекомендується знижувати артеріальний систолічний тиск до 120-129 мм рт. У пацієнтів віком від 65 років Рекомендований систолічний артеріальний тиск 130–139 мм рт. ст. Діастолічний артеріальний тиск у всіх пацієнтів має бути <80 мм рт.

Є два способи знизити артеріальний тиск: зміна способу життя та лікарська терапія. У деяких випадках може бути розглянуте лікування без медикаментів. Зміна способу життя рекомендується всім, хто страждає на гіпертонію.

Фармакологічне лікування розглядається при тиску 130-139/85-89 мм рт. ст. Люди з високим судинним ризиком, переважно з ішемічною хворобою серця. У пацієнтів із низьким судинним ризиком фармакологічне лікування розпочинають при систолічному артеріальному тиску 140–160 мм рт. ст. (У пацієнтів старше 80 років при 160 мм рт. ст.).

При лікуванні гіпертонічної хвороби використовуються такі групи препаратів:

  • діуретики (Гідрохлортіазид, Індапамід, Індап, Арифон) - абсолютним протипоказанням до їх застосування є подагра,
  • бета-адреноміметики-астма та брадикардія є абсолютним протипоказанням до їх застосування,
  • антагоністи кальцію - абсолютним протипоказанням до їх застосування є важка дисфункція лівого шлуночка та брадикардія,
  • інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту - абсолютним протипоказанням до їх застосування є вагітність, гіперкаліємія, двосторонній стеноз ниркової артерії,
  • сартани - аналогічно вищепереліченому.

Бажано розпочинати лікування двома препаратами, бажано в одній таблетці (комбіновані препарати). Рекомендуються комбінації препаратів, наприклад, сартан та блокатор кальцію з діуретиком або бета-блокатор з діуретиком. Монотерапія рідко використовується, переважно у пацієнтів з низьким судинним ризиком або у людей похилого віку. Якщо ефект не досягається монопрепаратом, його замінюють на комбінований препарат. Якщо тиск все ще не в межах норми, лікар може додати спіронолактон або альфа-адреноблокатор до потрійної терапії.

Найважливіші рекомендації при гіпертонії

Пацієнтам з діагнозом артеріальна гіпертензія слід дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Систематично вимірювайте тиск.
  • Систематично приймати ліки – запивати їх водою. Майте на увазі, що грейпфрутовий сік взаємодіє з деякими ліками і може багаторазово посилювати їхню дію, викликаючи раптове падіння артеріального тиску.
  • Дотримуйтесь відповідної дієти. Рекомендовані методи харчування: DASH дієта (DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – дієтологічний підхід до лікування гіпертонії) – це режим харчування, який розроблявся спеціально для зниження кров'яного тиску при гіпертонії.) Головна відмінність DASH-дієти від інших дієт полягає в тому, що її розробляли для людей, яким важливо стежити за їжею все життя. Тому вам не доведеться терпіти голод: ви можете дозволити собі різноманітне, смачне та ситне меню, яке можна видозмінювати. Головне — дотримуватись загальних принципів. Можливо Вам підійде середземноморська дієта - особливо важливий високий вміст клітковини та калію в раціоні та обмеження споживання солі.
  • Систематичні повсякденні рухи, уникайте малорухливого способу життя.
  • Зниження ваги при надмірній вазі та ожирінні.
  • Уникайте стимуляторів – сигарет, алкоголю, наркотиків.
  • Регулярно проводьте огляди.
  • Уникайте стресів, можливих розслаблюючих вправ чи психотерапії.
  • Лікуйте захворювання, які могли призвести до вторинної гіпертонії

Гіпертонія - прогноз та ускладнення

Гіпертонія - один із найсерйозніших факторів ризику серцево-судинних захворювань. Якщо не лікувати, це може призвести до серйозних ускладнень.

Гіпертонія вражає кровоносні судини, прискорюючи утворення атеросклеротичних бляшок, викликаючи звуження судини та сприяючи розвитку інсультів та серцевих нападів, а також облітеруючого атеросклерозу нижніх кінцівок.

Гіпертонія – одна з основних причин ниркової недостатності.

Гіпертонія також не щадить судини сітківки - вона призводить до гіпертонічної ретинопатії, яка в найгіршому випадку може призвести до серйозних порушень зору.

Як запобігти гіпертонії?

Щоб запобігти артеріальній гіпертензії, часто буває досить просто змінити спосіб життя на здоровіший і виключити фактори ризику з меню та повсякденного життя. Надзвичайно важливо дотримуватися дієти з великою кількістю клітковини та калію та обмежувати кількість солі. Крім дієти слід регулярно, бажано щодня, рухатися. Доведено, що регулярні вправи значно знижують кров'яний тиск.

Уникайте стимуляторів – сигарет, алкоголю, наркотиків, великої кількості міцної кави та деяких ліків (включаючи стероїди), зменшіть зайву вагу та регулярно перевіряйте себе. Вправи на розслаблення, йога, пілатес, тай чи чи навіть глибоке спокійне дихання також допоможуть знизити тиск.