Що таке Лихоманка?

Натьос Марія, фармацевт
22 октября 2021
Що таке Лихоманка?

Лихоманка – це підвищена температура тіла вище за нормальний рівень, яке може бути викликано безліччю різних причин. Хоча строгих правил немає, підвищеною зазвичай вважається температура вище 37,2°.

Хоча підвищена температура тіла (лихоманка) може бути ознакою хвороби, визнано, що вона відіграє важливу роль у боротьбі з інфекціями, і тому невелика температура не обов'язково вимагає лікування. Більшість бактерій і вірусів, що викликають інфекції у людей, найкраще розвиваються при температурі 37 ° C, і підвищення температури тіла вище за цей рівень допомагає боротися з ними. Більшість лихоманок викликається інфекціями, зазвичай вірусами.

Що робить лихоманка?

Щоб організм продовжував функціонувати, він повинен знаходитись у досить невеликому діапазоні температур. Це контролюється областю мозку, відомої як гіпоталамус. Гіпоталамус збирає інформацію про температуру з усього тіла і може регулювати тепло, що виділяється і втрачається, щоб воно залишалося стабільним протягом дня. Іноді, однак, рівень, на якому гіпоталамус "встановлює" цю стабільну температуру, піднімається трохи вище, ніж зазвичай. Це досягається за рахунок стимуляції самими бактеріями та вірусами, а також деякими хімічними речовинами, які називаються «цитокінами», які виділяються в кров клітинами імунної системи. Найчастіше це робиться для боротьби з інфекціями.

Інфекції - це вторгнення в організм бактерій або вірусів, і, якщо їх не зупинити, вони можуть завдати величезної шкоди. Імунна система організму повинна боротися з цими інфекційними агентами, і одним із методів, які використовує імунна система, є пропасниця. Бактерії та віруси можуть вижити в дуже невеликому діапазоні температур, тому при підвищенні температури тіла вони не можуть рости так швидко і швидше знищуватимуться. Крім того, жар активує набуту імунну систему організму, виробляючи більше лейкоцитів, антитіл та інших засобів боротьби з інфекціями.

У яких випадках варто збивати температуру?

Якщо термометр показує нижче 38 градусів, а пацієнт при цьому почувається добре, не потрібно відразу ж напихати його ліками, щоб збити температуру до норми 36,6. Чи варто налягати на ліки і лікуватися може визначити тільки лікар, тому якщо ви підозрюєте, що захворіли, не займайтеся самолікуванням — зверніться до лікаря.

Пам'ятайте, що підвищена температура тіла – це лише симптом, який може свідчити про хворобу, що призвела до її появи.

Чим зменшити температуру тіла?

Жарознижувальні препарати вам призначить лікар після огляду та встановлення діагнозу. Часто може бути використаний ібупрофен, парацетамол, дозу та курс виходячи з конкретного віку, повинен встановлювати лікар. Парацетамол може призначатися з дитячого віку, проте використовується рідше через ризик передозування та гепатотоксичної дії. Ібупрофен у практиці використовують частіше виходячи з його ефективності та безпеки.

Щоб правильно підібрати жарознижувальний препарат необхідно підібрати правильну форму випуску і відповідну за вашим віком дозування.

Парацетамол випускається у таблетках, капсулах, суспензіях, супозиторіях, розчин для інфузій, порошках (у вигляді чаю від застуди) . Ібупрофен випускається в таблетках, супозиторіях, капсулах та суспензії.

  • Суспензії ( Нурофен , Панадол ) - дана форма в першу чергу призначена для дітей (застосування з 3 місяців), але дорослий цілком може приймати в цій формі, просто необхідно дотримуватись вікового дозування.
  • Таблетки ( Парацетамол , Ібупром , Нурофен )– найпоширеніша форма, яка може застосовуватися для дітей з 6 років у відповідному дозуванні, можна ділити, зручна форма в плані мобільності, можна мати під рукою
  • Капсули ( Парацетамол , Ібупром , Нурофен ) - так само, як і таблетки має ряд переваг по зручності транспортування, застосування з 6 років, але на відміну від таблеток неможливо ділити, перевагою від таблеток є менш агресивний вплив на слизову оболонку шлунка та кишечника виходячи з капсульованої форми .
  • Порошки ( Тайлолфен Хот , Фармацетрон , Терафлю ) – найчастіше парацетамол йде в комбінації з додаванням протиалергічної та судинозвужувальної речовини, можливе додавання вітаміну С. Застосування з 12 років, перевага комбінація з іншими діючими речовинами, зручна форма випуску, необхідно розчиняти в гарячій.
  • Супозиторії ( Парацетамол , Нурофен ) - застосування з 1 року, є препаратом вибору, якщо не допомогли препарати у формі таблеток або сиропу. Перевага - швидке всмоктування за рахунок чого жарознижуючий ефект настає швидше.
  • Розчин для інфузій ( парацетамол ) - рецептурний препарат, що призначають суворо під наглядом лікарів, препарат вибору в разі необхідності швидкої жарознижувальної дії.

Не слід давати жарознижувальні ліки курсом або з профілактичною метою. Використовуйте їх лише для одномоментного зниження температури тіла. Не потрібно самостійно збільшувати дозу, щоб досягти 36,6 °, достатньо і 37-37,5 °.

Пам'ятайте про ризики безконтрольного прийому ліків перед застосуванням обов'язково проконсультуйтеся з лікарем! Не займайтеся самолікуванням!