Солодка – що це за рослина? Властивості, дія, протипоказання

Іволга Оксана, фармацевт
20 июля 2023
Солодка – що це за рослина? Властивості, дія, протипоказання

Хто з нас хоч раз у житті не зустрічав незвичайних, чорних цукерок у формі спіралі? Говорять, ви їх або любите, або ненавидите. Характерний колір та смак цих цукерок обумовлені вмістом екстракту солодки – рослини, про багатство якої варто подумати. Отже, що таке солодка, якими є її властивості і як вона може вплинути на наше здоров'я?

Давня медицина повною мірою використовувала рослинний світ: натуральні ліки були засобом майже всіх хвороб. Багато з цих терапевтичних агентів витримали випробування часом, і після тисяч років безперервного використання досі дивують своєю ефективністю. Вікові традиції лежать в основі багатьох речовин, які в даний час використовуються в медичній, харчовій та косметичній промисловості. Як, наприклад, солодка?

Солодка – що це?

Солодка (Glycyrrhiza, звана Liquorice) - рід багаторічних рослин, що належать до сімейства Fabaceae (Бобові). Він включає близько тридцяти видів, з яких найбільш важливим і найбільш широко використовується солодка (Glycyrrhiza glabra). Даний вид росте в Південній Європі та Азії, а його найбільші врожаї збираються в Іспанії, Іраку, Туреччині, Росії, Японії та Північному Китаї. Корінь солодки - одне з найдавніших ліків природного походження. Він використовувався понад 4000 років, безумовно, був в арсеналі медиків стародавнього Китаю (до сьогодні 60% рослинних ліків, що там прописуються, засновані на солодці), Єгипту, Греції, Індії та Риму. Солодка згадувалася у своїх працях, серед іншого, Гіппократом та Галеном, попередниками сучасної медицини.

Властивості солодки – як діє солодка? Якими є його активні інгредієнти?

Біологічна активність кореня солодки обумовлена ​​його багатим хімічним складом, в основному через присутність тритерпенових сапонінів (провідними з них є гліциризин та солі гліциризинової кислоти), флавоноїдів (наприклад, похідних глабридину та ізофлавону), кумаринів.

Гліциризин становить від 5 до 14% вмісту кореня солодки. Він разом із глюкозою, сахарозою та манітом, які також тут присутні, відповідає за солодкий смак сировини. Завдяки гліциризину солодка має низку корисних для здоров'я властивостей: вона має відхаркувальну дію, секретолітичну (розрідження секреції), антимікробну, протизапальну. Впливає гормональні зміни.

Гліциризинова кислота відповідає за противиразкові та гепатопротекторні властивості.

Завдяки флавоноїдам солодка надає спазмолітичну (діастолічний) дію на гладку мускулатуру бронхів і шлунково-кишкового тракту, впливає на когнітивні процеси (може виявитися корисним, наприклад, при хворобі Альцгеймера), надає естрогеноподібну дію, яка має велике значення для жінок. Він показує перспективну активність проти штамів Helicobacter pylori, стійких до лікування амоксициліном та кларитроміцином.

Чим допоможе солодка?

Солодка у медицині

Корінь солодки часто використовується при респіраторних захворюваннях через його відхаркувальний , секретолітичний (знижує в'язкість слизу у верхніх дихальних шляхах), протизапального, спазмолітичного (діастолічного) впливу на гладку мускулатуру бронхів. Також важливо пригнічувати зростання бактерій та вірусів, наприклад, RSV, основні причини бронхіту та пневмонії у дітей віком до 2 років.

Завдяки вмісту фітоестрогенів його можна розглядати як лікувальний засіб для жінок у постменопаузі. Він може сприятливо вплинути на остеопоротичні зміни, знизити ризик раку грудей та ендометрію, а також виникнення тромбоемболії.

Маючи антиандрогенний потенціал (знижуючи дію чоловічих гормонів), солодка може дати відмінні результати при лікуванні пацієнтів зі шкірними захворюваннями, спричиненими гіперандрогенізмом: гірсутизмом або андрогенною алопецією. Гліциризинова кислота знижує рівень вільного тестостерону у чоловіків та обмежує його рівень.

Антирадикальний ефект солодки також є важливим, оскільки вона пригнічує зростання бактерій Propionibacterium acnes, що виправдовує використання сировини для лікування вульгарних вугрів.

Що найцікавіше, гліциризин розглядався і розглядається як засіб від вірусних пандемій. Мало того, що було доведено пригнічення реплікації ВІЛ, простого герпесу або вищезгаданого RSV; Він використовується в Японії для лікування вірусного гепатиту майже 70 років. Крім того, що, можливо, найважливіше, гліциризин може бути безпечним ліками від коронавірусів. Дослідження на цю тему з'явилися ще в 2003 році, під час пандемії SARS-CoV, і зараз про них говорять у світлі пандемії SARS-CoV-2. Препарат на основі кореня солодки можна використовувати як профілактично (місцево наносити на слизові оболонки рота та носа, він блокує проникнення вірусу в клітини, будучи першою лінією захисту від інфекції), так і терапевтично, пригнічуючи реплікацію вірусу.

Солодка у косметиці

Під час гідролізу гліциризинової кислоти одержують гліцирретинову кислоту, яка широко використовується в косметиці. Наприклад: для виробництва засобів захисту та догляду за шкірою обличчя та рук, сонцезахисних та антицелюлітних препаратів (пригнічує адипогенез – процес диференціації та розвитку клітин жирової тканини, стимулюючи ліполіз зрілого жиру). Також часто є основою виробництва декоративної косметики.

Гліциризин, що має високу здатність утримувати воду в шкірі, використовується у виробництві глибоко зволожуючих препаратів - часто для зрілої шкіри.

Глабридин запобігає пігментації, викликаної УФ-В випромінюванням, і в той же час виявляє відбілюючу, протизапальну, прискорюючу загоєння та антиоксидантну дію. Кумарини мають здатність поглинати ультрафіолетову частину сонячного спектру. Завдяки цим властивостям солодку використовують у сонцезахисній косметиці, косметиці після засмаги та відбілюючих кремах.

Солодка у харчовій промисловості

Невипадково назва Glycyrrhiza (похідна від грецької) перекладається як «солодкий корінь». За своїм хімічним складом солодка в 50 разів солодша за цукор, що визначає її використання в харчовій промисловості: у багатьох країнах (наприклад, скандинави - любителі характерного смаку та аромату солодки) шоколад, цукерки, мармелад і т. д. напої підсолоджені екстрактом кореня солодки. Любителі цікавіших смакових відчуттів тягнуться до т.з. солоній солодці, цукерки з додаванням хлориду амонію, що надає цим цукеркам насичений терпкий смак.

Дозування солодки

Рекомендоване дозування кореня солодки становить від 5 до 15 г перорально на день, що відповідає 200-600 мг гліциризинової кислоти на день. Не застосовуйте лікування без консультації з лікарем.

Занадто високі дози, які приймаються протягом тривалого часу, можуть спричинити набряк (включаючи легені), запаморочення, гіпокаліємію, помітне підвищення артеріального тиску, серцеву аритмію та гостру ниркову недостатність.

Солодка - протипоказання

Препарати солодки не можна застосовувати людям із захворюванням печінки, пов'язаним із холестазом, людям із цирозом печінки, при тяжкій нирковій недостатності, при захворюваннях серцево-судинної системи (в основному це стосується людей з артеріальною гіпертензією).

Екстракти солодки не рекомендуються вагітним жінкам.

Де придбати препарати солодки?

В аптеках є одно- або багатокомпонентні препарати для прийому внутрішньо з екстрактом кореня солодки (у вигляді таблеток, капсул, чаїв), а також розсипний корінь солодки для приготування відвару. Також можна купити препарати для зовнішнього застосування, наприклад, тоніки для шкіри, схильної до акне, креми, кондиціонери для волосся, дитячі шампуні.

Перед використанням обов'язково прочитайте інструкцію до продукту та проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом, якщо у вас є сумніви.