Біль в шиї

Іволга Оксана, фармацевт
9 марта 2023
Біль в шиї

Біль у шиї - поширене захворювання, яким страждає велика група людей. Причини болю в шиї можуть бути різними: від перевантаження та напруги м'язів, спричинених, наприклад, багатогодинною роботою перед комп'ютером, дегенеративними змінами шийного відділу хребта та травмами шийного відділу хребта до раку. Дізнайтеся, як діагностується біль у шиї, як її лікувати та які вправи можна використовувати для полегшення симптомів.

Біль у шиї може бути викликаний перенапругою м'язів шиї, наприклад, через незручне положення для сну. Також вони можуть бути наслідком травм, дегенеративних змін шийного відділу хребта або дископатії шийного відділу. Хронічний біль у шиї часто супроводжує серйозні ревматичні захворювання.

 

Біль у шиї - причини

Шия - це анатомічна сполука між головою, тулубом і плечовим поясом. Тут же розташовані початкові відділи дихальної та травної систем, а також ендокринна залоза, яка називається щитовидною залозою. Захворювання з болем у шиї є одним із найчастіших порушень опорно-рухового апарату і можуть виникати внаслідок порушення функціонування вищезгаданих анатомічних структур.

 

Однак найчастішими причинами болю в шиї є перевантаження та структурні захворювання, у тому числі:

 

  • дегенеративні зміни шийного відділу хребта,
  • наслідки травм,
  • невралгія трійчастого нерва,
  • судинні зміни,
  • стрес, що провокує підвищену напругу м'язів шиї,
  • хлистова (хлистова травма), яка відбувається під час дорожньо-транспортних пригод.

Біль у шиї у дитини може бути спричинена викривленням хребта, сутулістю при виконанні домашніх завдань або роботі за комп'ютером. Біль у шиї також може бути результатом бездіяльності, тривалого сидіння перед монітором або неправильного становища під час сну – біль у шиї вранці. Також це може бути пов'язане з сильним перенапругою та розтягуванням області.

 

Залежно від локалізації болю у шиї можуть бути задіяні також активні тригерні точки - вони можуть відчуватися як потовщені м'язові волокна. У разі болю при дотику в передній частині глотки це можуть бути тригерні точки в структурі грудино-ключичного, біспецифічного або медіальних м'язів крилоподібних. Психологічне підґрунтя таких недуг науково доведене (біль у ділянці шиї може бути симптомом депресії). У свою чергу, у разі раку, такого як лімфома Ходжкіна, місцеві лімфатичні вузли можуть відчувати біль після вживання алкоголю. Це дуже характерний ознака цього стану.

 

Біль у шиї – діагностика

У разі звичайних причин симптомів болю в шиї та шиї зазвичай проходять самі собою. У разі виникнення гострих симптомів зверніться до фізіотерапевта або лікаря.

Первинний діагностичний інструмент за наявності болю в шиї це інтерв'ю з пацієнтом. Визначається топографія – біль у передній частині, спині, біль у шиї зліва, біль у шиї праворуч, біль у боці, односторонній біль… Виготовляється пальпація та проводяться аналізи для оцінки рухливості та функціональних можливостей. У разі виникнення сумнівів в етіології фахівцю пропонується провести додаткові візуалізуючі та діагностичні дослідження.

 

При виникненні болю у шийному відділі хребта при підозрі на дегенерацію шийних хребців або посттравматичні ураження потрібне рентгенівське зображення (рентген). Хронічний біль у шиї, плечах, плечах, потилиці, майбутня пацієнта вночі, передбачає запальні зміни на органічній основі, а потім візуалізують тести, такі як магнітно-резонансна томографія (МРТ) або комп'ютерна томографія (КТ) шийних хребців та/або лабораторні аналізи. Непритомність або непритомність при повороті голови можуть вказувати на порушення кровотоку в сонних артеріях. При підозрі на таку судинну етіологію недуг можуть знадобитися судинні тести, наприклад, доплерографія, що дозволяє точно оцінити стан судин.

 

Порушення ковтання у поєднанні з болем у шиї можуть спричинити підозру на шлунково-кишкові проблеми. Може бути виправдане використання діагностики у вигляді відеофлюороскопії, вимірювання pH або гастроскопії для перевірки стравоходу, визначення значення pH та перевірки стану стравоходу.

 

Біль у шиї – реабілітація

Багато терапевтичних методів і технік пропонує широкий спектр можливостей для лікування болю в шиї. Більшість із них мають клінічно доведену ефективність. Мобілізація та маніпуляції (елементи мануальної терапії) можуть бути особливо корисні при болях у м'язах шиї та шийних головних болях.

Терапія проводиться в області шийних сегментів та шийно-грудного переходу. Це призводить до зниження патологічного напруження м'язів, що сприяє розвитку порушень, що зачіпають структури м'яких та кісткових тканин. Він дає найкращі результати при шийних головних болях і головних болях , які іррадують у плече ліворуч і праворуч, а також у разі болю в шиї при скручуванні – ймовірною причиною можуть бути диски.

 

Терапія м'яких тканин - це щадна форма лікування, в якій використовуються багато методів. Однією з них може бути масаж шийних м'язів чи постизометрическая релаксація з допомогою феномену розпушення тканин із підвищеним напругою після попереднього скорочення тривалістю кілька секунд. Втручання в області шиї диктує його використання на задній, трапецієподібній, що піднімає лопатці, передніх, медіальних та задніх структурах, часто також у грудному відділі.

 

Перевага цього у тому, що його можна застосовувати як із гострих, і при хронічних станах. Будь-яка дисфункція шиї потребує силових тренувань. Використання правильно підібраних фізичних вправ покликане зміцнити глибокі м'язи шиї. Переваги виконаних таким чином елементів силового тренування приносять найбільшу користь із усіх згаданих раніше методів удосконалення. Це дозволяє полегшити симптоми та запобігти їх повторенню, що є елементом профілактики.

 

Іноді слід використовувати фармакологічні засоби. Це класична відповідь на питання – чим лікувати біль у шиї? Фахівець може призначити ліки від болю у м'язах та суглобах у вигляді таблеток чи ін'єкцій чи мазей . Зазвичай вони належать до групи нестероїдних протизапальних засобів, які знімають біль та зменшують запалення.

 

Біль у шиї - домашні вправи

При болях у м'язах шиї дуже важливо визначити причину та усунути пусковий фактор такого стану. Профілактика та знання етіології недуг також мають ключове значення. Використання вправ, перерв при роботі за комп'ютером, правильно профільована подушка, окуляри, що коригують, або принципи ергономіки роботи є складовими частинами профілактичних заходів.

Прикладом позитивного впливу на регуляцію міофасціальної напруги використання вправ. Щоб розслабити передню частину фасції шиї, сядьте із прямою спиною. Руки слід схрестити, покласти на грудину і притиснути до грудей одночасно опускаючи їх разом зі шкірою. Голову слід трохи підняти. Збереження цього положення протягом 90 секунд на день поступово зменшить напругу.

 

Ще одна пропозиція для зменшення болю в шиї і болю в шиї - це зробити рух, який включає в себе нахил голови вперед - так, щоб ваше підборіддя торкалося грудини, потім витягувалося, а потім знову згиналося, цього разу в один і інший бік, торкаючись вуха плечем і повертає голову в обидва боки. Це дозволить вам відтворити правильний діапазон рухів.

 

Ефективною вправою на розтяжку бічних м'язів шиї та потилиці є сидіння на табуреті: ліва рука кладеться на праву скроню, права рука тримає табурет, голова м'яко притискається до лівої руки, утримуючи напругу протягом 10–20 секунд. Потім розслабте голову і спробуйте збільшити бічне згинання лівою рукою, одночасно потягнувши праворуч за край стільця. Після кількох повторень сторони змінюються.