Безпечний секс. 5 фактів, які вам слід знати

Пламаділ Ліана, фармацевт
2 августа 2023
Безпечний секс. 5 фактів, які вам слід знати

Молоді люди, переважно поглинені навчанням, обов'язками, проводячи час із друзями, весело проводячи час, насолоджуються моментом. Плануючи своє майбутнє, вони бачать себе здоровою людиною, яка живе ще краще. Щоб ніщо не порушувало це бачення, варто знати, як подбати про себе та своє здоров'я, щоб випадкові події в нашому житті не змусили нас відмовитися від своєї мрії.

Момент ухвалення рішення про початок статевого акту має велике значення. Важливо знати про безпечний секс та усвідомлювати, що ця сфера життя може бути дуже цікавою, якщо наші рішення приймаються відповідально. Про що варто знати? Ось 5 фактів, які вам потрібно знати.

 

Прийміть усвідомлене рішення про своє життя

Коли ви вирішуєте почати багато важливих етапів свого життя, ви задаєтеся питанням, чи це має бути прямо зараз. Так само ми маємо прийняти рішення про початок статевого акту. Варто замислитись, чи є рішення розпочати статевий акт прямо зараз і з цією людиною моїм рішенням. Дуже важливо відчувати себе в безпеці та бути впевненим у тому, що я знаю, що робити, щоб захистити себе від небажаної вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом.

Незапланована вагітність

Коли ми починаємо статеве життя, ми почуваємося досить зрілими та зрілими не тільки фізично, а й емоційно. Коли ми зустрічаємо любов всього свого життя, ми насолоджуємося близькістю і хочемо, щоб ці моменти тривали вічно. Чи готові ми до того, що плоди цього кохання з'являться в нашому житті? Ви готові зараз завагітніти, народити та виховати дитину? Якщо ви ще не знаєте відповіді на це питання, переконайтеся, що ваш секс безпечний. Хоча вагітність не є захворюванням, незаплановану вагітність варто запобігти. Молодим людям краще стати батьками, коли вони будуть готові до цього і дуже цього захочуть. Існує кілька методів контрацепції, найбільш поширеними з яких є гормональні контрацептиви ( таблетки , пластирі, вагінальні системи) та бар'єрні методи контрацепції ( презервативи ). При використанні презервативів пам'ятайте, що зволожуючі гелі можуть знизити ефективність цього методу контрацепції. Мастила на водній основі вважаються безпечними.

Вирішуючи, чи починати секс, варто обговорити вибір зі своїм лікарем. методи контрацепції щоб небажана вагітність не дивувала нас, коли ми найменше цього очікуємо.

Венеричні захворювання

Ваше здоров'я – ваш коштовний скарб. Не дозволяйте випадковій події зруйнувати те, що вам не байдуже. Тож не втрачайте контроль над собою. Люди, які після вживання алкоголю вирішують зайнятися сексом із випадковим партнером чи незахищеним сексом, особливо ризикують для свого здоров'я. Варто знати, що таким чином ви можете зазнати зараження венеричними захворюваннями, у тому числі ВІЛ, або вірус імунодефіциту людини. На жаль, хоча багато молодих людей багато знають про ВІЛ, вони відчувають, що ця проблема їх не торкається. Це неправильний підхід.

ВІЛ-інфекція може статися при незахищеному статевому контакті з інфікованою людиною або якщо людина, яка вступає в прямий контакт з кров'ю інфікованої людини, має пошкоджену шкіру, наприклад, рану. Інфікована людина може не підозрювати свою інфекцію протягом багатьох років і може несвідомо заразити своїх партнерів.

Як запобігти?

Перш ніж ухвалити рішення зайнятися сексом разом, рекомендується пройти безкоштовний анонімний тест на ВІЛ зі своїм партнером. Негативний результат та вірність партнеру дозволяють насолоджуватися безпечним сексом. Однак, якщо у вас або вашого партнера раніше були інші партнери, і ви не проходили тестування на ВІЛ, обов'язково використовуйте презерватив від початку до кінця статевого контакту.

Якщо ви плануєте стати мамою, варто пройти тестування на ВІЛ-інфекцію. Інфікована мати може заразити свою дитину під час вагітності, пологів або годування груддю.

Не лише ВІЛ

Крім ВІЛ-інфекції, існує безліч інших захворювань, що передаються статевим шляхом. В даний час відомо близько 40 мікроорганізмів, які можуть передаватися статевим шляхом. Найчастіше це бактерії, віруси, найпростіші, паразити та гриби. Деякі з них викликають місцеву інфекцію, обмежену геніталіями або шкірою, а деякі можуть спричинити системну інфекцію. Якщо у вас є тривожні симптоми, зверніться до лікаря. Іноді для лікування потрібне лікування за участю обох партнерів. Це необхідно, тому що це запобігає повторному зараженню партнерів один одного.

Приймаючи рішення про статевий акт, варто пам'ятати про регулярні відвідування гінеколога, чоловіків уролога.