Що робити при укусі кліща?

Іволга Оксана, фармацевт
25 августа 2023
Що робити при укусі кліща?

Хоча, мабуть, ніхто їх не любить, але кліщі є невід’ємною частиною українсьеого літа літа та теплих днів. Тому ми повинні знати, як з ними боротися - тим більше, що наслідки укусу кліща можуть становити велику небезпеку для людини.

Весняно-літній період - час активного відпочинку. Але під час поїздок до лісу чи на озеро слід пам’ятати, що теплі дні невід’ємно пов’язані з підвищенням активності кліщів. В українських кліматичних умовах кліщі активізуються на межі березня та квітня, коли температура ґрунту досягає 5-7 градусів Цельсія. Укус загрожує нам не тільки в лісах і на луках, але і в міських парках і на присадибних ділянках.            Що робити, коли ми помітили укус кліща?

Кліщі - чим вони небезпечні і які хвороби переносять?

Кліщі є ектопаразитами людини і тварин, харчуються тільки кров'ю. В  Україні існує близько 21 виду цих паразитів, серед яких найбільш поширені звичайний і луговий кліщі.  Цикл розвитку цих ектопаразитів триває від 2 до 3 років, і для досягнення наступної стадії розвитку необхідно знайти господаря. Тому людина може піддатися нападу паразита на будь-якій стадії розвитку - як личинки або німфи, так і дорослого кліща.

Як виглядає кліщ? Личинка досягає розмірів до 1 мм (розмір макового зерна) і зазвичай нападає на гризунів і птахів. Наступна стадія розвитку кліща - німфа - досягає приблизно 1,5 мм в довжину і, як і дорослі особини, може харчуватися дрібними, середніми і великими ссавцями. Дорослі самці кліщів менші за самок, в середньому 2-3 мм, і майже повністю чорні. Самки розміром до 5 мм мають характерне червоне забарвлення спинної частини, вкриту невеликим жорстким чорним щитком.

Кожен укус кліща - це контакт з кров'ю і можливість передачі потенційних захворювань іншому господарю, яким також може бути людина. В Україні найпоширеніші захворювання, що передаються кліщами: Хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт,  анаплазмоз ібабезіоз. Однак майте на увазі, що в інших частинах світу кліщі також можуть переносити такі захворювання, як черевний тиф, туляремія та плямиста лихоманка Скелястих гір тощо.

Перевірка кліща на хворобу Лайма - як перевірити чи був він носієм?

Сучасні лабораторії пропонують комерційну перевірку кліща на наявність Borrelia burgdorferi, яка викликає хворобу Лайма. Якщо ми хочемо перевірити, чи є кліщ, що напав на нас, носієм цієї бактерії чи інших збудників кліщових захворювань, його потрібно видалити (опис методів нижче), запакувати в герметичний пакет і відправити в лабораторію. Детальну інструкцію щодо надсилання на перевірку можна знайти на сайтах установ, що проводять тест.

Однак слід підкреслити, що тестування укусу кліща є невалідованим методом, тому ми не знаємо, яка кореляція між позитивним результатом тесту та ризиком інфікування пацієнта. Те, що паразит був носієм небезпечних бактерій, не означає, що він зумів заразити жертву.

Ризик передачі кліщем хвороби та зараження людини суворо залежить від тривалості укусу . Тому результат тесту не є основою для прийняття терапевтичних рішень. Лікар вирішує, чи варто починати антибіотикотерапію, виходячи з симптомів, про які повідомляє пацієнт, і результатів аналізів крові.

Що робити після укусу кліща? Які аналізи робити? На які симптоми варто звернути увагу?

Що робити, якщо вас вкусив кліщ? У більшості випадків немає необхідності йти в лікарню, щоб видалити кліща. Перш за все, ми повинні спробувати видалити його в домашніх умовах.  Для цього вам знадобиться пінцет або пристрій для безпечного видалення кліщів (наприклад, щипці). Одним із цих інструментів візьміть кліща якомога ближче до шкіри та витягніть його (не повертаючи).

Перед видаленням паразита важливо не використовувати в місці укусу ніяких дезінфікуючих засобів, мазей і кремів. Такі дії викликають роздратування кліща, який, відригнувши, підвищує ризик зараження.

Після цього місце після укусу кліща необхідно продезінфікувати і спостерігати протягом декількох тижнів.

Укус кліща (без еритеми мігруючої)

Як виглядає укус кліща? У перші години після видалення паразита місце укусу може червоніти, свербіти і печіти. Також часто спостерігається потовщення у вигляді червоної папули. Такі симптоми зазвичай є алергічно-запальною реакцією організму на укус паразита. На цьому етапі необхідно лише спостерігати, чи правильно заживає рана від кліща. Запалення має зменшитися протягом кількох годин або днів. Однак якщо галочка збільшується, самопочуття погіршується або виникають симптоми, схожі на грип, слід негайно звернутися до лікаря.

Укус кліща (з мігруючою еритемою)

Мігруюча еритема зазвичай з’являється через 3-30 днів після укусу. Спочатку це виглядає як червона пляма або папула. Потім він починає швидко рости і розширюватися до периферії, досягаючи в діаметрі більше 5 см.

Характерною картиною є кільцеподібне почервоніння з чітким центром, але ураження також може бути рівномірним. Еритема після кліща болить і свербить, має чітко обмежені краї.

Слід пам'ятати, що часто кліщ в тілі залишається непоміченим, тому і еритема, і погіршення самопочуття повинні спонукати нас звернутися до лікаря, навіть якщо ми не помітили укусу.

Чим лікують захворювання, що передаються кліщами?

Рішення про початок терапії приймає лікар на підставі анамнезу, фізикального огляду та, за необхідності, лабораторних досліджень. Основою лікування кліщових захворювань є антибіотикотерапія. Залежно від виявлених у пацієнта симптомів, форми захворювання та використовуваного антибіотика лікування триває від 5 до 30 днів.  У пацієнтів, які не мають жодних симптомів після укусу одного кліща, антибіотики з профілактичною метою не застосовуються.