Що потрібно знати при лікуванні алергії у дорослих та дітей

лечении аллергии у взрослых и детей
Гаценко Антон, фармацевт
17 августа 2023
лечении аллергии у взрослых и детей

Останні 5 років звіти ВООЗ невтішні. Поширеність алергопатології зросла із 30 до 60%. За прогнозами вчених до 2050 року кожен другий житель на планеті страждатиме від тієї чи іншої форми алергії.

Давайте розберемося, які види захворювань існують, яким має бути лікування алергії, а також які антигістамінні препарати можна підібрати без рецепта в аптеці.

Що таке алергія

Це надмірна реакція організму на будь-який фактор внутрішнього чи зовнішнього середовища. Вперше з алергією ми стикаємося у ранньому дитинстві, як правило, після введення першого прикорму. Морква, яєчний жовток та інші корисні продукти, якими годують малюків, не завжди приносять лише користь.

Часто на щоках дитини “розквітає” діатез. Він проявляється в плямах, що сверблять на ніжній дитячій шкірі і доставляє малюку масу дискомфорту. Педіатри рекомендують відстежувати реакцію на прикорм, щоб виявити продукт, від якого дитині стає гірше.

Згодом діатез проходить, але не у всіх. Погана екологія, обтяжена спадковість та маса інших факторів посилюють ситуацію, і згодом діатез може перерости в харчову алергію або контактний дерматит – реакцію на такі фактори:

  • фізичні (холод, тепло);
  • біологічні (бактерії, грибки, комахи);
  • хімічні (пральний порошок, косметика, парфум);
  • лікарські (антибіотики, вітаміни, біоактивні речовини).

У деяких ситуація ще гірша. Схильність до алергії призводить до розвитку полінозу, обструктивних бронхітів, кропив'янки, астми і навіть набряку Квінке. Причому згодом становище погіршується, і легкий нежить може перерости у серйозну хворобу. Тож затягувати з лікуванням не варто.

Які види та симптоми алергії бувають

Існує безліч класифікацій алергій - за:

  • швидкості реакції (негайного та уповільненого типу);
  • гострість течії (гостра, хронічна, рецидивна);
  • поширеності (місцева, загальна);
  • провокуючим факторам (їжа тощо).

Давайте розглянемо причини, вид та симптоми алергії.

4 найбільш поширені групи аллергопатології

 

Респіраторна

Симптоми:

нежить, кашель, сльозотеча, свербіж слизових, чхання, свистяче шумне дихання, напади задишки, задуха, кон'юнктивіт

Викликається пилковими і побутовими алергенами (пилком рослин, вовною тварин, пліснявою, домашнім пилом і кліщами, що живуть в ній).

Діагнози: алергічний риніт, обструктивний бронхіт, бронхіальна астма

Контактна

Симптоми:

висипання, почервоніння, плями, свербіж, лущення на шкірі. У гострих випадках – втрата свідомості, падіння артеріального тиску, судоми

Виникає через безпосередній контакт з екзо- або ендоалергеном: побутовою хімією, ліками тощо.

Діагноз: контактний та атопічний дерматит, екзема, та гострі стани – кропив'янка, набряк Квінке.

Харчова

Симптоми:

ураження ШКТ (нудота, блювання, набряк слизових, кольки), дихальної системи, шкірних покривів

Виявляється при похибках у дієті, вживанні продуктів, що підтримують алергенний фон в організмі - цитрусових, солодощів

Діагноз: харчова алергія

Медикаментозна

Симптоми:

висипання, зливні бульбашки на шкірі, почервоніння, свербіж, лущення, дискомфорт

Формується після контакту з лікарським засобом у будь-якій формі випуску (пігулки, ін'єкції, краплі, спрей тощо). Зазвичай проявляється гостро

Діагнози: кропив'янка, набряк Квінке

Діагностика алергії зазвичай не викликає труднощів завдяки великому досвіду, накопиченому сучасною медициною. У клініці пацієнта очікує кілька аналізів крові, а також у деяких випадках шкірні тести.

З їхньою допомогою вдається виявити причини алергії та оцінити стан імунної (захисної) системи. Все це допомагає встановити правильний діагноз і призначити адекватну терапію.

Лікування алергії

Враховуючи різноманітність видів та проявів алергічних реакцій, лікування алергії – такий же багатогранний процес. Відразу зазначимо, що загрозливі для життя стану, як кропив'янка і набряк Квінке, в жодному разі не можна намагатися лікувати вдома самостійно. Відразу варто звертатися до лікаря. У деяких випадках рахунок йде на хвилини, тому відразу викликайте швидку.

Первинні алергії також не підлягають самолікуванню. Необхідний лікарський огляд, повноцінне обстеження, і лише потім, коли є лікарські рекомендації, або за чергового загострення, ви можете сміливо купувати ліки з доставкою по Києву та в аптечних пунктах нашої мережі.

лікування алергії дітей

Лікування алергії у дітей

У дитячому віці вибір препаратів для лікування астми, дерматиту, харчової та контактної алергії обмежений віком пацієнта. Необхідно зважати, з якого віку рекомендує використовувати той чи інший засіб його виробник.

Нехтувати цим правилом не варто, щоб лікування алергії в дітей віком було максимально безпечним. Уточнити, з якого віку можна застосовувати той чи інший препарат ви можете у консультанта нашого сайту або фармацевта в аптеці.

Основні групи ліків:

Увага. Усі препарати наведені як приклад, виключно з ознайомлювальною метою і не є рекомендацією до застосування.

Лікування алергії у дорослих

Підхід до лікування алергії у дорослих ширший, ніж у дитячій практиці. На вибір пропонується більше препаратів. Однак і перебіг хвороб у дорослих, найчастіше, складніший і тяжчий. Даються взнаки накопичені хронічні хвороби, важкі умови праці, шкідливі звички.

Основні групи ліків:

Лікування алергії має бути комплексним

Так як при хворобі великому навантаженню піддається імунна система, корисними будуть загальнозміцнювальні заходи, прийом вітамінно-мінеральних комплексів (Дуовіт, Солгар Кангавітес), правильний режим та дозовані фізичні навантаження.

Наші фармацевти також рекомендують алергікам вітаміни для вагітних преміум-класу. Ці комплекси мінералів та біологічно активних речовин створені для покращення обмінних процесів і мають щадну та суворо відібрану рецептуру.

Вони створені, щоб підтримувати жінку та дитину, і добре підходять для людей з різними видами алергії. Ось основні препарати, на які варто звернути увагу:

Підписуйтесь на наші облікові записи в соціальних мережах, стежте за оновленням інформації. Ми намагаємося публікувати цікаву та важливу інформацію, щоб ви завжди були в курсі новинок фармації, які допоможуть зберегти ваше здоров'я.

Завжди ваш Цитрус-фарм!