Огляд кращих вітамінів для вагітних і годуючих мам

Боярська Алла, фармацевт
27 июня 2023
витамины для беременных

 

Вітаміни є невід'ємною частиною раціону будь-якої людини, але особливо вони важливі під час вагітності. З цієї статті в нашому блозі ви дізнаєтеся, чим загрожує авітаміноз для майбутньої матері і дитини, а також які вітаміни краще для вагітних і мам, що годують.

При написанні цієї статті ми спиралися на наукові джерела та надаємо 100% достовірну інформацію. Ви також можете почитати відгуки про вітаміни для вагітних на нашому сайті та залишити свій.

Вітаміни - це мікронутрієнти, які беруть активну участь в обміні речовин і є каталізаторами багатьох процесів. Переважна більшість їх надходить в організм з їжею, і лише деякі, як вітамін D, утворюються в тілі людини.

Проходячи через шлунково-кишковий тракт, вітаміни масово руйнуються. Тому навіть при правильному збалансованому харчуванні у людини може розвинутись авітаміноз.

Його ознаками може бути суха шкіра, що лущиться, тьмяне волосся, ламкі нігті, низька згортання крові, крихкість кісток. У важких випадках авітаміноз загрожує небезпечними для життя станами.

Оскільки вагітність і лактація - це періоди, в які зростає навантаження на організм, потреба у вітамінах багаторазово зростає. Більшість з них необхідна для підтримки нормальної життєдіяльності материнського організму, але є й такі вітаміни, недолік яких призводить до викиднів та грубих каліцтв у плода.

Навіщо вітамінотерапія вагітним та годуючим

Вітаміни регулюють гормональний фон, тому без них неможливе нормальне зачаття та виношування вагітності. Наприклад, при:

  • безпліддя приблизно у половини жінок виявляється дефіцит віт. B12.

  • викидні, пороки розвитку часто виявляється недолік фолієвої кислоти (віт. B9).

За статистикою, понад 70% вагітних жінок мають гіповітаміноз (нестачу) 3-5 вітамінів, і майже кожна – нестача 1-2 вітамінів. Найчастіше в жіночому організмі не вистачає віт. A, C та групи B, що загрожує затримкою внутрішньоутробного розвитку, вадами внутрішніх органів і навіть загибеллю плода.

Необхідність у вітамінах по триместрах вагітності

У І триместрі активно йде закладка основних органів та систем малюка. Тому нестача вітамінів і мікроелементів на цьому етапі завдає часом непоправної шкоди материнському та дитячому організму. Гіповітаміноз призводить до порушення серцевої діяльності, проблем із травленням та роботою нервової системи малюка.

У ІІ та ІІІ триместрах потреба у вітамінно-мінеральних добавках зростає ще на 30–40%. Тому прийом призначених лікарем вітамінів не можна самовільно припиняти чи знижувати дозу. У цей час можливий тяжкий токсикоз, розвиток різних проблем із кровопостачанням і навіть небезпечного для життя стану – прееклампсії. Тож ризикувати не варто.

Правильна вітамінотерапія дозволить зберігати нормальне самопочуття, уникнути ускладнень вагітності, попередити виснаження організму та дасть можливість жінці підготуватися до пологів. Дивіться найкращі вітамінні комплекси на сайті Цитрус-Фарм, щоб бути у всеозброєнні під час вагітності та лактації!

вітаміни для годуючих

Які вітаміни для мам, що годують, найкращі і чому

Вітаміни групи B

Фолієва кислота (B9) — один із найважливіших нутрієнтів у пренатальному та натальному періодах. Регулює реплікацію ДНК безпосередньо впливаючи на нові клітини. Допомагає у формуванні плаценти та нервової трубки, з якої розвиваються спинний та головний мозок дитини.

Недолік фолієвої кислоти призводить до страшної вади розвитку - розщеплення хребта. Це часта причина викидня на ранніх термінах і найважча інвалідність у дитини.

Щоб уникнути цього, мінімум за 3 місяці до зачаття необхідно починати приймати фолієву кислоту. За добу вагітній жінці віт. B9 рекомендується у кількості до 400 мкг (рекомендація ВООЗ).

Також для вагітних важливе значення має прийом віт. В6 та В12. Вони:

  • забезпечують засвоєння поживних речовин;

  • сприяють розвитку основних систем органів дитини;

  • регулюють обмінні процеси між організмами матері та плоду.

Віт. В12 також бере участь у засвоєнні фолієвої кислоти, а завдяки віт. В6 синтезуються білки – будівельний матеріал для дитячого організму. Гіповітаміноз цих вітамінів призводить до важких токсикозів, дратівливості, безсоння, відмови від їжі.

Вітамін Е

Ця речовина є універсальним антиоксидантом, який підтримує тканинне дихання. Його недолік нерідко призводить до викидня, погіршує стан вагітної.

Вітамін A

Впливає на розвиток плода та правильне засвоєння поживних речовин. При гіповітаміноз A, що спостерігався під час вагітності, дитина народжується з низькою масою тіла. Нестача віт. А також сприяє появі анемії у матері та плода.

При цьому варто враховувати, що потреби у вітамінах та мікроелементах під час вагітності та лактації на порядок більші, ніж у звичайний період життя.

Так, під час вагітності жінці необхідно:

  • на ⅓ більше вітамінів B6 та B12;

  • у 2 рази більше віт. B9 (фолієвої кислоти);

  • на 30% йоду, цинку та в 2 рази більше заліза.

Жодна дієта не в змозі забезпечити організм такою кількістю нутрієнтів. Більше того, у ІІ та ІІІ триместрах вагітності багатьом жінкам доводиться контролювати своє харчування, щоб не набирати багато зайвих кілограмів. Тому єдиним правильним рішенням буде регулярний прийом вітамінних добавок.

ТОП вітамінів для вагітних

Якщо ви шукаєте найкращі вітаміни для вагітних, провідний фармацевт нашої мережі аптек Цитрус-фарм рекомендує наступні комплекси:

Ортомол Натал (Orthomol Natal)

Ортомолекулярний вітамінний комплекс , що повністю забезпечує потреби у нутрієнтах у цей важливий період життя жінки.

До його складу входять:

  1. Вітаміни: B1, B2, B3 (ніацин), B5 (пантотенова кислота), B6, B7 (біотин), B9 (фолієва кислота), B12, C, D, E, K.

  2. Мінерали та мікроелементи: бета-каротин, залізо, кальцій, магній, мідь, молібден, селен, цинк, хром, йод.

  3. Жирні кислоти Омега-3, ЕПК, ДГК.

  4. Пробіотики: Bifidobacterium bifidum, Lactococcus lactis, Lactobacillus casei і acidophilus.

Згідно з інструкцією, щодня необхідно приймати 3 капсули та 5 таблеток. Залежно від власних побажань - під час або після їди. Капсулу із пробіотиком необхідно залишити на вечірній прийом.

Прийом капсул сприяє правильному функціонуванню імунної, ендокринної та кровотворної систем матері, розвитку мозку, скелета, органів чуття та основних систем малюка, підтримує обмін речовин та нормальну роботу шлунково-кишкового тракту як протягом вагітності, так і лактації.

Елевіт Пронаталь

Комплекс містить усі найважливіші вітаміни, мінерали та мікроелементи, необхідні для підтримки здоров'я майбутньої матері. Це віт. A, B1, B2, B3 (ніацин), B6, B7 (біотин), B9 (фолієва кислота), B12, C, D3, E, а також кальцій, магній, марганець, мідь, залізо, цинк, фосфор.

Прийом добавки рекомендований по 1 таблетці вранці під час їди, не розжовуючи. Завдяки Елевіту, плід та новонароджений правильно ростуть та розвиваються, підтримується нормальний обмін речовин, в організмі матері та дитини синтезуються всі належні амінокислоти та нейротрансмітери. Здійснюється профілактика анемії та еклампсії.

Солгар (Solgar) Фолієва кислота

Це добрі вітаміни для вагітних. У Солгар Фолієва кислота міститься добова доза (400 мкг) даної речовини. Приймати вітамінну добавку необхідно по 1 таблетці одноразово під час їди (за рекомендацією лікаря).

Залізо-активне

У складі кожної таблетки міститься 15 грам активного заліза, а також допоміжні компоненти - аспарагінат міді, вітаміни A, B6, B9, B12, C, E. Плюсом препарату є вміст заліза в тій формі, в якій він входить до складу гемоглобіну. Завдяки цьому засвоєння заліза відбувається на 13% краще, ніж у інших формах.

Прийом препарату є відмінною профілактикою анемії, а отже – захистом від багатьох серйозних ускладнень (викиднів, передчасного народження дитини, порушень внутрішньоутробного розвитку та навіть загибелі плода). Залізо сприяє правильному засвоєнню вітамінів групи B, які мають вирішальне значення для здоров'я.

Свіс Енерджі (Swiss Energy) Пренатал Мультивіт

Цей препарат містить комплекс нутрієнтів для вагітних та годуючих. Його плюсом є тривале вивільнення активних компонентів. У складі вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В7, В9, В12, С, D3, Е, K2, РР, а також кальцій, залізо, магній, цинк, мідь, марганець.

У комплексі ці компоненти попереджають порушення внутрішньоутробного розвитку, підтримують здоров'я майбутньої матері, сприяють нормальному дозріванню плода, а також створюють сприятливий імунний та ендокринний фон для перебігу вагітності та лактації.

Вагітна 5

Основними компонентами препарату є риб'ячий жир - джерело докозагексаєнової кислоти (ДГК), залізо, фолат, йод та вітамін В3. Прийом сприяє правильному перебігу вагітності, зниження ризику передчасних пологів, ускладнень під час вагітності, порушень психологічного та фізичного характеру у розвитку плода.

Підсумуємо...

Тепер ви знаєте, які вітаміни для мам, які годують, найкращі. Щоправда, варто виділити два важливі моменти:

  1. Приймати препарати слід за рекомендацією лікаря.

  2. Не слід самовільно змінювати дозування або кратність прийому. У наведених вище вітамінних комплексах нутрієнти перебувають у безпечних добових дозах та приносять лише користь.

Увага. Не можна приймати одночасно 2 і більше різних комплексу вітамінів, щоб уникнути розвитку гіпервітамінозу. Для вагітної та плоду це може призвести до великих проблем.

Зверніться до свого лікаря, уточніть, які саме вітаміни хороші для вагітних, почитайте відгуки про вітаміни для мам, що годують і майбутніх. Пийте їх згідно з інструкцією і будьте здорові.

Завжди ваш Цитрус-фарм!